חמישה צעדים במעבר מחופשת הקיץ ללימודים

אוג 18, 2021 | כללי

בימים אלה של סוף חופשה, ולקראת החזרה של ילדינו לספסל הלימודים מתחיל להתעורר הצורך להחזיר את הילדים לשגרה של סדר יום ברור ושל למידה.

הילדים אחרי חופשה ארוכה, ימי הקיץ החמים מותירים את כולנו מותשים, הימים לובשים צורה אחרת, שעות השינה משתנות, לעיתים השינה פחות איכותית, אופן האכילה משתנה, מבלים שעות רבות מול המסכים. נוסף על כך, אנחנו מצויים בעת של מגיפה עולמית שמשפיעה על כל בית. הילדים לא פוגשים חברים ואנחנו נוטים להיות ספונים בבתים.

בתוך מציאות מורכבת זו, עלינו ההורים להתחיל להיערך לחזרה ללימודים. בין אם החזרה תתרחש בראשון בספטמבר או אחרי החגים, יש צורך בהתחלה של גיבוש סדר יום והכנסה של עוגנים ברורים לאורך היום. עשייה זו תקל על החזרה למסגרות, על המעברים העומדים בפני הילדים ועל העמידה בדרישות השונות של המסגרות הלימודיות.

כיצד נעשה זאת?

  1. שעת למידה אחת ביום! הכנסת שעת למידה ביום, כל יום בשעה קבועה. נכין את הילדים ונאמר להם כי לסדר היום שלנו נכנסת שעת למידה קבועה בה מרעננים את הידע, מחזקים נושאים שלא יושבים טוב ומתרגלים לקראת החזרה ללימודים. מדגישים כי זו שעה אחת בלבד מבין שעות היום הרבות. הילדים ידעו כי זה זמן תחום ומוגדר.
  2. חוקרים! בוחרים מדי שבוע נושא המעניין את הילדים ומתחילים לחקור אותו באמצעים שונים. זה יכול להיות כל דבר המעניין ומרגש את הילדים – בעלי חיים, ספורטאים, מדינות בעולם, מערכת הכוכבים, מדע, היסטוריה ועוד. מחפשים מידע ברשת ובספרים, מתכננים מיצג או דגם, מציירים, בונים, ממחיזים וכל רעיון אחר העולה על דעת הילדים ודעתכם. פעילות שכזו מפתחת מיומנויות של ילד לומד עצמאי וחוקר. לאורך השנה לילדים יהיו דרכים יצירתיות ומעניינות להתמודד ולבצע את המטלות השונות אותן יקבלו.
  3. משחקים! יש היום אינספור אפשרויות של שילוב משחקים בלמידה. ישנם משחקים המסייעים ברכישת הא-ב, מעודדים קריאה, מלמדים מספרים וכמויות, עוזרים בשינון לוח הכפל, רכישת האנגלית ועוד ועוד…. ניתן להמציא משחקי למידה עם הילדים, לחפש ברשת, להשתמש בלוח המשחק הקיים ולצרף לו כרטיסיות עם תרגילים/אותיות/תמונות ועוד. הפיכת הלמידה למשחק היא זמן איכות לילד ולהורה, היא מגרה את הדמיון והופכת את חוויית הלמידה למשמעותית ומהנה.
  4. מסדרים את התיק! עובדים עם הילדים על מיומנויות של סדר וארגון לקראת החזרה למסגרות. ארגון התיק, סידור מחברות וספרים. מאיזה צד פותחים את הספר/המחברת? איך מכינים שער למחברת? מתבוננים בעמוד בחוברת העבודה – איך קוראים הוראות? איך יודעים מה המשימה? אילו חפצים אנחנו צריכים בתיק ובקלמר כדי שנוכל לשמור את הסדר בלמידה ובמשימות? כיצד כותבים ביומן? איך בנוי סדר היום? ילדים שכבר בגיל המתאים ובשלים לכך ניתן ללמד את השעון.
  5. ישנים! ילדים ונוער חייבים שעות שינה מספיקות. אחד הדברים החשובים, כדי שילדנו יוכלו לעמוד בימים ארוכים של למידה, עשייה ופעילות חברתית, הוא לקבע את שעות השינה באופן ברור ולדאוג לשינה מוקדמת ואיכותית.

בהצלחה!!

שיר פלכטמן-סבזרו, מפתחת חומרי למידה בעופרים הוצאה לאור, מורה, מחנכת בעבר ואמא לשלוש בנות מהממות